torsdag, november 17, 2005

Høyesterett neste

Jan Kokkin fikk medhold i lagmannsretten: Borgarting lagmannsrett avsier i sin prinsipielt viktige dom at Dagens Næringsliv må betale erstatning for urettmessig gjenbruk av nær seks hundre kritikertekster. Kunstkritiker Jan Kokkin fikk medhold på alle punkter og avisen ilegges også Kokkins saksomkostninger fra tingretten. Mer om saken her.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det er ikke vanskelig å forstå at kritikerne vil ha betalt for jobben de gjør. Men resultatat av dommen blir vel heller at arkiver ikke blir digitalisert og gjort tilgjengelige enn at kritikerne heretter får betalt når arkiver blir digitalisert. Det gangner ikke leserne, offentligheten osv. Og vel heller ikke kritikken.

Mariann sa...

Mulig du har rett i det. Selv er jeg tilhenger av at all verdens info bør være gratis tilgjengelig på nettet, jeg kan ikke fordra digitale abonnementsaviser. Det er muligens naivt å samtidig ønske seg anstendige honorarer?

Men noe av poenget her er jo at kritikere generelt sett er håpløst underbetalte - honorarene kan jo på det verste ligge helt nede i 800-1000 kr for en anmeldelse (heldigvis ikke der jeg skriver), og da er det kanskje legitimt å spørre seg hva avisene egentlig har betalt for??? Er det de enkelte kritikerne som, ved å finne seg i å være underbetalte, skal finansiere avisenes digitale publisering???