torsdag, september 15, 2005

Nielsen News


The National Brand anmeldt av Søren Kassebeer i Berlingske Tidene:

"HCA 2005 Fondens fejring af H.C. Andersen får et ordentligt skud for boven i Claus Beck-Nielsens »The National Brand«, der fik en halv mio. kroner i støtte af - HCA 2005 Fonden! Resultatet er blevet en original og sort humoristisk forestilling - med en både bagstræberisk og problematisk pointe."

- og av Søren Vinterberg i Politiken.

Oppdatering 26.09.05:
For å lese hele artikkelen i BT må man, nå som den er blitt mer enn et par dager gammel, være "Guld-VIP" - dvs abonnent - eller kjenne noen som er det. Det har tilsynelatende vært en anmeldelse i Information også, i følge teatret Kaleidoskops avisannonse, som bringer følgende sitat: "Det vigtigste "dansker-teater" i 2005. SE DEN SKAL MAN". Men denne anmeldelsen lar seg overhodet ikke oppdrive på nettet. I ukens Weekendavisen er forestillingen snarere beskrevet enn anmeldt av Peter Johannes Erichsen, artikkelen kan leses på nettet av den som har et gyldig login.

Generelt synes jeg at de anmeldelsene jeg har lest (uavhengig av om de er "positive" eller "negative") bedriver forbausende lite refleksjon og påfallende mye gjenfortelling av handlingen i stykket. Jeg har nå hatt gleden av å se det selv, og fikk bekreftet mine antakelser om at det er et stykke som innbyr til, for ikke si krever en viss refleksjon fra tilskuernes side.

Oppdatering 01.10.05:
DR2, programmet "Smagsdommerne" fra 22.september: Ole Grünbaum, Trine Andersen og Ulrik Høy diskuterer stykket. En selsom og ganske underholdende forestilling kan man si, mye takket være Trine Andersen, som selv om hun var svært negativ, og mente det var en "tilsnigelse" å kalle det teater, sympatiserte sterkt med "den gode nationalisme", som hun var urokkelig sikker på at var helt alvorlig ment.

Ellers har "en alvorlig ung pige" fått Lars Bukdahl til å utsette seg for The National Brand, noe man kan lese om i "klummen" i ukens Weekendavisen, hvor han skriver bittelitt om stykkets "pinligheds-æstetik" - "en underlig størrelse, i hvert fald i mit oplevelsesunivers, for jeg kan slet ikke klare at overvære pinligheder, fiktive eller reelle, samtidig med at jeg slet ikke kan lade være."

2 kommentarer:

Mariann sa...

Btw: HC Nielsen er i følge min datter til forveksling lik Willy Wonka, som vi skal på kino og se senere i dag... :-)

Anonym sa...

I am the real Willy Wonka!

J. Depp