onsdag, september 28, 2005

Fire!



Jippi! I postkassen i dag, årets lekreste bok? Eksemplar nummer 57 av Martin Glaz Serups 4 har ankommet Englegården. Boken, som kan skaffes fra adressens forlag, lanseres i morgen, og i den forbindelse kan man høre Martin lese fra boken, vel å merke om man befinner seg i rimelig nærhet av LiteraturHaus i København.

Se for øvrig intervju med forfatter og forlegger i dagens Fyens Stiftstidende.

mandag, september 26, 2005

Lara Baladi


Lara Baladi! For tiden i København, med en riktig fet utstilling i Nikolaj Udstillingsbygning. Mer om Baladi her og her.

søndag, september 25, 2005

Advarsel: skadelig blog

Da jeg her om dagen forsøkte å gå inn på bloggen min fra en av internett-maskinene på Gardermoen, lot det seg ikke gjøre. I stedet fikk jeg opp følgende melding: "SiteCoach thinks this website contains content harmful to young people. The page was blocked". Så fikk jeg vite at dette skyldtes at siden inneholdt det forbudte ordet "masochistisk".

torsdag, september 22, 2005

Destinasjon København

Tri smi kinisiri pi Hibri pliss, sid i spillidi pi kintribiss, si kim in
bitjint spirti hvis di vir hindt tri smi kinisiri pi Hibri pliss

tirsdag, september 20, 2005

Ikke visdomstann, men en viss dum tann


Om noen timer har jeg en visdomstann mindre i munnen. Har ikke akkurat tannlegeskrekk, men det er litt vanskelig å konsentrere seg om arbeidet for øyeblikket. Og hey - Susanne har tannverk! Anybody else?

mandag, september 19, 2005

Gamle bøker, som nye

På loppemarkedet på Lilleborg skole nå i helgen fant jeg fire bøker som jeg tok med meg hjem, etter å ha gitt 35 kroner til korpsets bokselgerske, også kjent som forfatterforeningens leder.

1) Erling Kittelsen: Tiu (1982)

Applaus, glitrende snø,
smil i media, vellykket
silkehanske, de fastende
fastlenkede fredselskere
overvunnet uten problemer,
som beleiringer flest
til "unnsetning" og for
å "sikre demokratiet",
ellers irettesette dem
som hørte til der eller
følte for mye, tenkte.

2) Inger Elisabeth Hansen: Hablabaror (1983)

hold fast
ELSK LENKER AV KROPP RUNDT JORDEN
hold fast
ELSK LENKER AV KROPP RUNDT JORDEN
engler av kjøtt
engler av kjøtt
slå vingene opp

3) Øyvind Berg: Totschweigetaktiken (1988)

Kanskje jeg tok vrang natur. Jeg føler meg ofte
berørt av blomstene som springer ut, hjertet som
pauser når jeg flyr på gress og stråene som aper etter
vinden - gudskjelov uten å lykkes.

4) Simone Weil: Ordenes makt (1990)

La ingen lidenskap ta deg til fange. Beskytt din ensomhet. Hvis den dagen noen gang kommer da du blir grepet av ekte kjærlighet, vil det ikke være noen motsetning mellom din indre ensomhet og vennskapet. Tvert imot. Det er på den måten du kan gjenkjenne kjærligheten. De andre følelsene bør man beherske, så strengt som mulig.

torsdag, september 15, 2005

Nielsen News


The National Brand anmeldt av Søren Kassebeer i Berlingske Tidene:

"HCA 2005 Fondens fejring af H.C. Andersen får et ordentligt skud for boven i Claus Beck-Nielsens »The National Brand«, der fik en halv mio. kroner i støtte af - HCA 2005 Fonden! Resultatet er blevet en original og sort humoristisk forestilling - med en både bagstræberisk og problematisk pointe."

- og av Søren Vinterberg i Politiken.

Oppdatering 26.09.05:
For å lese hele artikkelen i BT må man, nå som den er blitt mer enn et par dager gammel, være "Guld-VIP" - dvs abonnent - eller kjenne noen som er det. Det har tilsynelatende vært en anmeldelse i Information også, i følge teatret Kaleidoskops avisannonse, som bringer følgende sitat: "Det vigtigste "dansker-teater" i 2005. SE DEN SKAL MAN". Men denne anmeldelsen lar seg overhodet ikke oppdrive på nettet. I ukens Weekendavisen er forestillingen snarere beskrevet enn anmeldt av Peter Johannes Erichsen, artikkelen kan leses på nettet av den som har et gyldig login.

Generelt synes jeg at de anmeldelsene jeg har lest (uavhengig av om de er "positive" eller "negative") bedriver forbausende lite refleksjon og påfallende mye gjenfortelling av handlingen i stykket. Jeg har nå hatt gleden av å se det selv, og fikk bekreftet mine antakelser om at det er et stykke som innbyr til, for ikke si krever en viss refleksjon fra tilskuernes side.

Oppdatering 01.10.05:
DR2, programmet "Smagsdommerne" fra 22.september: Ole Grünbaum, Trine Andersen og Ulrik Høy diskuterer stykket. En selsom og ganske underholdende forestilling kan man si, mye takket være Trine Andersen, som selv om hun var svært negativ, og mente det var en "tilsnigelse" å kalle det teater, sympatiserte sterkt med "den gode nationalisme", som hun var urokkelig sikker på at var helt alvorlig ment.

Ellers har "en alvorlig ung pige" fått Lars Bukdahl til å utsette seg for The National Brand, noe man kan lese om i "klummen" i ukens Weekendavisen, hvor han skriver bittelitt om stykkets "pinligheds-æstetik" - "en underlig størrelse, i hvert fald i mit oplevelsesunivers, for jeg kan slet ikke klare at overvære pinligheder, fiktive eller reelle, samtidig med at jeg slet ikke kan lade være."

I loop i spilleren




"burning every bridge that i cross to find some beautiful place to get lost" elliott smith

tirsdag, september 13, 2005

Avantgarde for barn II

„I don't say that we ought to all misbehave, but we ought to look as if we could.“ George Orson Welles

Hva med Hank von Helvete?

Aftenposten melder at "Sentrale medie- og PR-folk som bladet Kampanje har snakket med, tror Arbeiderpartiets Trond Giske blir ny kulturminister. Her nevnes det imidlertid også en rekke andre navn, blant dem Kristin Halvorsen, Åslaug Haga, Bernt Bull (a), Ågot Valle (sv), Kjellbjørg Lunde (sv), Nita Kapoor (a), Karita Bekkemellem Orheim (a) og Inger Enger (sp). Visekunstneren Tove Karoline Knutsen (a) er dessuten igjen en aktuell kandidat til å styre Kultur- og kirkedepartementet."

mandag, september 12, 2005

Å la meg våkne i morgen til en bedre verden. Å lå måg våknå å mårgån tål ån bådrå vårdån. A la mag vakna a margan tal an badra vardan. I li mig vikni i mirgin til in bidri virdin. O lo mog vokno o morgon tol on bodro vordon. Ø lø møg vøknø ø mørgøn tøl øn bødrø vørdøn. U lu mug vuknu u murgun tul un budru vurdun. Æ læ mæg væknæ æ mærgæn tæl æn bædræ værdæn. E le meg vekne e mergen tel en bedre verden.

søndag, september 11, 2005

Apropos morgendagen

Bin Nielsen sier:

"Hvordan kan I tro, at I lever i et demokratisk verdet, når halvdelet af befolkninget ikke bruger deres stemme, og når valgene kun finder sted etgang hver anden eller fjerde år?

I tror, at I har demokrati, bare fordi I har ret til at sige, hvad I vil. Men demokrati er ikke rettet til at ytre sig og rettet til at stemme og rettet til at søge arbejde og leve, hvor man vil. Demokrati er at ytre sig, at stemme, at handle. Demokratien er ikke en princip, demokratien er ikke et rettighed, demokratien er et livsform."

Altså, i sofaet kan man i alle fall ikke sitte. Action, mes amis.

lørdag, september 10, 2005

Nielsen og Nielsen

Tidligere i dag, da jeg fortsatt var i Tromsø, besøkte jeg Nordnorsk Kunstmuseum. I tillegg til de faste samlingene hadde de for tiden en liten utstilling med dansk maleri. Den var ganske ok, men, ja - veldig liten. Museet har også en bitteliten utstilling med grafikk av Palle Nielsen, i et eget lite rom, og når sant skal sies synes jeg det var et mer interessant sted å være.

I København skal en annen Nielsen, en mann ved navn H.C. Nielsen, i kveld ha hatt première på The National Brand, hvor teatret Kaleidoskop og Das Beckværk "gør regnskabet op efter H.C. Andersens fødselsdag: Hvad i alverden var meningen: At markedsføre Danmark i udlandet gennem H.C. Andersen!"

torsdag, september 08, 2005

Destinasjon Tromsø

Dette er hva som venter meg, i følge turistinformasjonen om utelivet i Nordens Paris:

"I Tromsø svinger det mer enn noen gang, en av tre tromsøværinger kan gå ut samtidig. Byens nerve er de mange kafeene som kranser Storgata, og hvor tromsøværingene møtes i lunsjpausen, på ettermiddagen og etter kino for å prate sjit. Fredagspilsen varer gjerne helt til klokka fire på natta. På lørdagsnatta er Storgata en myldrende maurtue, og temperaturen på dansestedene tropisk. Bleike tar vi oss inn på søndags ettermiddag over et glass caffé latte. I Tromsø finnes noe for enhver smak, fra det trendy og minimalistiske, over det brune og vinterkoselige til det rustikke og lokale. Natteløvene finnes i alle aldre, og antrekk er ikke så viktig. Kom som du er, det gjør vi tromsøværinger!"

Nåja. Jeg liker heller å tenke at det er dette som venter meg i morgen:



Se kommentarfeltet for mer info om Tromsø!

onsdag, september 07, 2005

Avantgarde for barn I

„A child of five would understand this. Send someone to fetch a child of five.” Groucho Marx

tirsdag, september 06, 2005

Are you hoping for a miracle?







Bloc Party. Something glorious is about to happen.

mandag, september 05, 2005

Vinterens hjerte

Vi trenger flere engler som gir faen.

Setningen er Liv Lundbergs, fra hennes debutroman Vinterens hjerte fra 1990. Det dreier seg ikke akkurat om stor romankunst, synes jeg, og jeg både liker og ikke liker den, om hverandre og samtidig, men den er interessant, blant annet fordi den gir et ganske annet perspektiv på 68-generasjonen enn det man finner hos Solstad & co... Boken er en mørk skildring av en ung kvinnes forfølgelse av sine drifter "gjennom frihetsrus og fornedrelse", som det står i baksideteksten... eller gjennom forelskelser, erotikk, dop, voldtekt, (illegale) aborter og drap, for å være mer presis. I følge samme baksidetekst utgjør boken "den første sanne beretningen om kvinnefrigjøringen", mens forfatteren selv karakteriserer den som "en roman om underliv".

I kapittelet om Liv Lundberg i Etterkrigslitteraturen forbigår Øystein Rottem boken i stillhet, angivelig fordi hun er bedre som poet. Jeg har bare klart å oppspore én anmeldelse, signert Knut Ødegård i Aftenposten. Ødegård er entydig positiv i sin vurdering av boken, som han mener er "usedvanlig tett og velkomponert".

My Life by Lyn Hejinian

2.09.2005
I had begun to learn, from the experience of passionate generosity, about love.

Sitat fra den amerikanske poeten Lyn Hejinians superfine blog, hvor noen (? se kommentarfeltet) legger ut en bitteliten tekst nesten hver dag.

søndag, september 04, 2005

Badgirl vs. mamma?

"Feministhåndboka er tydelig henvendt unge jenter. Mitt første inntrykk var at den kunne minne litt om jentebladet Det Nye, i den forstand at det kommuniseres et liknende underliggende, stereotypt krav om å være kul og hip. Nestors glansede badgirl-ideal virker mer som nok et begrensende image å leve opp til, enn et frigjørende, uavhengig ståsted. Og i forbindelse med den viktige påpekningen av at det fortsatt ikke er reell likestilling på hjemmefrontene rundt omkring, kommer Nestor slik jeg ser det i skade for å tabuisere både kvinnekroppen og mammarollen. Hun latterliggjør såkalt ”naturlig fødsel”, oppfordrer ukritisk de engstelige til å kreve keisersnitt, og amming fremstilles som en masochistisk øvelse som setter en effektiv stopper for ethvert yrkesliv. Kvinner som vil tilbringe tid med barna sine, avskrives som tåpelige husmorfruer blottet for egne ambisjoner. ”

Sitatet er hentet fra min anmeldelse av den nylig utkomne Feministhåndboka til Grethe Nestor, som står på trykk i Aftenposten i dag. Kommer Nestor til å kalle meg ”livmorfeminist” nå? Det lurer jeg på. Den som venter får se.

Anmelderen i Universitas er også kritisk. Spirit bringer en mellomfornøyd anmeldelse, som imidlertid er såre fornøyd med noe av det jeg for min del ikke er fornøyd med. Anmelderen i Klassekampen var hovedsaklig positiv, men hadde også noen kritiske bemerkninger, blant annet påpekte hun manglende innreflektering av at vi lever i et flerkulturelt samfunn. Ettersom Klassekampen har så håpløse nettsider (argh! hva er vitsen med å ikke legge ut alt?) så kan jeg dessverre ikke lenke til den.

lørdag, september 03, 2005

Nyhetsmelding fra Danmark

adressens forlag • 4Martin Glaz Serup • udkommer den 29/9

adressens forlag udgiver d. 29/9 Martin Glaz Serups fjerde digtbog, langdigtet 4.

Martin Glaz Serup (f.1978) debuterede i 2002 med digtsamlingen Shylas ansigt, der året efter blev fulgt op af Borgmester Gud. Derudover har han udgivet børnebogen Skræp!, det korte langdigt Travelling Salesman og senere i år kommer den illustrerede børneroman VIRUS på Dansklærerforeningens forlag.

Da forlaget håber på en fortsat positiv udvikling i Serups salgstal udkommer 4 i 141 nummererede, signerede eksemplarer.

4 kan købes hos boghandlere over hele landet samt bestilles direkte gennem forlaget på bestilling@adressensforlag.dk. Prisen er 175 kr,-

adressens forlag v. svend-allan sørensen www.adressensforlag.dk

fredag, september 02, 2005

Are you good or bad?

Fra programmet til Ordkalotten, Tromsø internasjonale litteraturfestival, ze English version:

Friday sep. 9th. 18:00 – 19:30
How good is Liv Lundberg really?
Moderator: Nøste Kendzior
Literature Critics: Leif Høghaug og Mariann Enge (Kritikerlaget)
Place: Tromsø Library

Well, I really don't know...

Juliana Spahr i Morgenbladet

"Den lyriske tradisjon starter ved utspringet av subjekt-objektrelasjonen, med elskeren og den elskede og så leseren som overhører elskeren tale til den elskede. Dette betraktes ofte som en sexistisk tradisjon, en konservativ tradisjon. Jeg tenkte over dette, og prøvde også å finne ut hva som kunne være bra med den lyriske tradisjonen, det følelsesmessige, undersøkelsen av hvordan folk føler omsorg for hverandre."

Det har ikke akkurat flommet over med stoff fra Oslo Poesifestival i mediene, men Susanne har i alle fall gjort et langt og interessant intervju med Juliana Spahr, som kan leses i dagens Morgenbladet.