torsdag, juni 30, 2005

Min kommentar om L&R-saken

Så vidt jeg kan forstå har ikke Aftenposten lagt ut kommentaren min om L&R-saken på sine nettsider, derfor legger jeg den ut her.

Er smal litteratur for kostbar?

Kommentar
av Mariann Enge

I Danmark er det duket for prinsipielle diskusjoner, etter at landets tredje største forlag har ”sagt opp” en ung poet på grunn av lave salgstall.

Torsdag 16. juni kunne avisen Information melde at Martin Glaz Serup hadde mottatt en brutal beskjed fra det Bonnier-eide Lindhardt og Ringhof om at de ikke lenger vil utgi bøkene hans. Til tross for at de hadde skrevet kontrakt på og utbetalt forskudd for Serups tredje diktsamling, som var planlagt utgitt i august, sendte de ham et brev hvor de meddelte:
"Som du måske ved, har vi … måtte kæmpe med et underskud, der til dels skyldes udgivelsen af for mange titler … Disse 'smalle' bøger har vi udgivet, fordi de havde litterær kvalitet, og fordi vi gerne ville opdyrke et vækstlag af unge, eksperimenterende forfattere. Det er der kommet mange gode bøger ud af, blandt andre dine, men det har også været dyrt for forlaget. Nu er vi blevet pålagt at skære programmet ind til benet og primært fokusere på de udgivelser, som vi kan tjene penge på".

Danske forlag, som ikke har noen innkjøpsordning i ryggen, er nok nødt til å tenke mer kommersielt enn de norske. At Lindhardt og Ringhof stopper utgivelsen av Serups nye bok fremstår uansett som defensiv og kortsiktig forlagspolitikk. Kanskje er det som å si nei takk til Jan Erik Volds bok nummer tre? Det vet man jo aldri, det man vet, er at Martin Glaz Serup (f. 1978) er en svært interessant forfatter, som ved siden av å ha utgitt to diktsamlinger og en barnebok, er aktiv som litteraturkritiker i Fyens Stiftstidende og ansvarlig for nettstedet Litlive.dk. Han sitter dessuten i redaksjonsrådet til Nypoesi.net.

Saken har vakt sterke reaksjoner i det danske litteraturmiljøet. Flere forfattere har forlatt forlaget i protest, og en rekke forargede kommentarer har stått på trykk i avisene. Det er ikke bare de harde økonomiske prioriteringene som vekker oppsikt. Vel så betenkelig er det at de uten videre bryter en kontrakt, som man skulle tro var juridisk bindende.

Forlagsdirektør Morten Hesseldahl har i etterkant gått ut og forsøkt å bagatellisere kontraktbruddet, samt legge all skyld for de lave salgtallene på forfatteren: ” Det er altid trist, når den slags sker, men det sker altså på hvert eneste forlag kloden rundt, året rundt … når salgstallene på forfatterens to foregående titler nåede hhv. 139 og 140 eksemplarer, og begge bøger samtidig indkasserede temmelig mådelige anmeldelser, så så vi os desværre ikke i stand til at fortsætte samarbejdet.”
Han underslår at bøkene også mottok begeistrede anmeldelser. Uansett bør vel forlaget som har antatt og utgitt bøkene stå inne for sin egen vurdering av dem, uavhengig av mottakelsen? Dessuten løper direktøren her fra sitt eget ansvar for de lave salgstallene. Forlaget, som står for markedsføring og distribusjon av bøkene, må da også stå til rette for salget?

De øvrige danske forlagene har reagert negativt på Lindhardt og Ringhofs politikk, og hevder viktigheten av at forlagene tar ansvar for å dyrke frem litteratur ut fra et kvalitetsperspektiv, ikke bare ut fra kommersielle hensyn. Det er likevel ikke til å komme bort fra at forlagets opptreden i denne saken vitner om et formidabelt kommersielt press på kulturlivet – et press vi foreløpig bare kan ane konturene av i Norge, men som det er all grunn til å ta på alvor også her.

Dikt fra Martin Glaz Serups siste diktsamling ”Borgmester Gud” (2003) er å finne på Nypoesi.net.

Publisert i Aftenposten mandag 27.06.2005

Ingen kommentarer: