søndag, januar 08, 2006

Smalt, bredt, stort, lite?

Følgende står på trykk i dagens Aftenposten, men kommer sannsynligvis ikke til å publiseres i avisens nettutgave:


Ut med poesien?

NRK-ledelsen synes ikke lenger at de har råd til å ha samtidspoesi på radio. Men det er da ikke bare sportsfantaster som betaler lisens?

KOMMENTAR
Mariann Enge
bokanmelder

Lille julaften, med reprise 1. juledag, gikk siste utgave av radioprogrammet ”Poesitid” på luften på NRK P2, med Steinar Opstad som gjest. Ut fra en vurdering av at honorarutgiftene til deltakende poeter gjør det for kostbart å produsere, er programmet nå nedlagt, og NRK har ikke lenger noe eget program viet samtidspoesien.

Feil tidspunkt. Det må innrømmes: til tross for at jeg er mer enn gjennomsnittlig poesiinteressert, har jeg aldri slått på radioen for å høre på ”Poesitid”. Det er ikke så rart, når man ser på sendetidspunktene: fredager kl. 13.03 (da er jeg på jobb), med reprise søndager kl. 07.03! Jeg kan vanskelig forestille meg et radioprogram som skulle kunne få meg til å stå opp så tidlig på en søndag! Riktignok er NRK flinke til å legge programmene sine ut på nettet, men det skal nå en liten ekstrainnsats til å lete seg frem til et program på den måten.

Bredde? På NRKs nettsider kan man finne følgende påstand: ”Finansiering via kringkastingsavgiften gjør det mulig for NRK å opprettholde et bredt og uavhengig programtilbud.” ”Uavhengig” betyr vel ”uavhengig av kommersielle interesser”? Men et ”bredt” programtilbud, hva betyr egentlig det? Generelt ser det ut til å være en utbredt misforståelse i mediene som går på at ”bredde” betyr at alt skal kunne passe for alle. Resultatet av en slik tankegang blir ikke et bredt tilbud, men snarere tvert i mot: et trangsynt, ensporet tilbud. Dersom man ønsker reell bredde, i betydningen mangfold, diversitet, må man tillate det ”smale”: man må tillate de ytringene som i utgangspunktet bare henvender seg til noen få.
I en tilsynelatende altoverskyggende opptatthet av publikumstall, virker det som om NRKs kulturprogrammer, ikke minst poesiprogrammene, underlegges en ambisjon om å nå ut til et stort, langt på vei uinteressert publikum. Formidlingstanken er jo sympatisk nok, men resultatet blir gjerne at man ikke når noen i det hele tatt: de spesielt interesserte synes det blir for uspennende og mister interessen, og de uinteresserte, ja, de er jo rett og slett ikke interesserte?

Fokus på kvalitet. Selv om litteratur- og kulturprogrammer som Ordfront, Boktilsynet og Kulturbeitet på NRK P2 har dyktige, hardtarbeidende medarbeidere som jevnlig fokuserer på poesifeltet, så er det slik jeg ser det behov for et eget poesiprogram, som kan komme på høyde med det som skjer innenfor skandinavisk og internasjonal samtidspoesi.
Det jeg savner fra den forsøksvis kulturbærende institusjonen NRK, er et poesiprogram som tør å være litt eksklusivt, og som først og fremst knytter ambisjonsnivået til kvaliteten på programmet, ikke til lyttertallene. Men likevel: helst med sendetidspunkter da det er noenlunde sannsynlig at en og annen dødelig kan tenkes å befinne seg i nærheten av en radio!


-- Og her fortsetter Politikens serie om danske småforlag drevet av "en enkelt ildsjæl". Og i her, i Information, intervjues "store danske forlagspersonligheder" i de store forlagene.

4 kommentarer:

ErikB sa...

Helt enig i innlegget!

Jeg hørte poesitid på nettradio i etterkant... glimrende å ha liggende på mp3-spilleren...

Vi får lage egne program og podcaste dem...

Mariann sa...

Men hei, det er jo nettopp ikke undergrunnsvirksomheten og gratisarbeidet jeg etterlyser her?

Og podcasting? Må innrømme at jeg for min del ikke er der ennå...

ErikB sa...

Jeg tar poenget ditt! Håper NRK tross alt har vett til å lage et arkiv der sendingene er tilgjengelig for allmennheten.

Vet du forresten hvordan det er med eksklusive radioprogram med poesi i Norden og utlandet? Jeg har lett litt uten å finne noe. Jeg hentet i sin tid navnet på bloggen min fra det glitrende radioprogrammet Poesiportalen som var på Danmarks radio ifjor med bl.a. Niels Lyngsø som programleder... De er desverre ikke å finne på nett lenger. Det må være det beste jeg har hørt som handler om lyrikk!

Ellers kan jeg nevne at debatten har rast litt på dagbladets sider, der bl. a dette med poet-honorar var et tema.

Se:
http://www.dagbladet.no/kultur/2005/11/24/450338.html/

Håper ikke NRK er på vei inn i et globaliseringshelvete der den jevne populære smak fyrer med kvalitetsved. Jeg savner allerede stemmen til Harald Overå.

Erik B.

Mariann sa...

Ja, det er jo ikke slik at jeg er imot å opprette alternative kanaler, men det vil jo ikke kunne erstatte NRK.

Jeg vet fint lite om andre nordiske radioprogrammer. Men jeg ble nettopp tipset om at man på lørdag kan høre Svend-Allan Sørensen fra adressens forlag og Vibe Bredahl fra forlaget Hurricane Publishing i litteraturprogrammet "Alfabet" på DR P2 nå på lørdag, hvor de skal snakke om forlagsbransjen mm.
Programmet skal visst kunne høres her:
http://www.dr.dk/netradio/